In orice companie, este esential ca toate lucrurile sa se desfasoare in cele mai bune conditii, indiferent de volumul de lucru zilnic. Fiecare departament trebuie sa-si concentreze atentia pe serviciile de customer support si alte componente importante ale businessului, de aceea, unele sarcini sunt neglijate, mai ales, cand rutina zilnica impune prea multe cerinte. Pentru a asigura bunul mers al afacerii, tot mai multe organizatii apeleaza la firmele de outsourcing, care reusesc sa raspunda prompt si cu actiuni clare tuturor solicitarilor. Externalizarea serviciilor vizeaza o multitudine de domenii, chiar daca, in mediul antreprenorial, se vorbeste cel mai adesea de sectorul resurselor umane, IT sau contabilitate. Ce reprezinta outsourcingul si de ce este mai avantajos sa achizitionezi anumite servicii de la alte companii decat sa le produci intern? Afla in articolul urmator.
Ce este outsourcingul?
Termenul de „outsourcing” a devenit atat de comun in ultima perioada incat este aproape imposibil sa nu fi auzit de el. In fapt, acesta reprezinta o sinteza a expresiei englezesti „outside resource using” care, in traducere libera, inseamna utilizare de resurse externe. Altfel spus, este vorba de un proces de externalizare a unor procese sau servicii interne pe care tu, in calitate de proprietar al unei afaceri, le poti delega catre terte parti. Acesta poarta numele de Business Process Outsourcing (BPO).
Conceptul de outsourcing se refera la un spectru larg de activitati si poate cuprinde atat servicii operationale cat si actiuni mult mai complexe ale companiei. Externalizarea iti ofera oportunitatea de a avea drept parteneri de afaceri cei mai buni oameni, insa, la costuri mult mai mici decat daca ai avea angajati in regim propriu.
Ce avantaje ofera procesul de outsourcing?
Multi antreprenori apeleaza la serviciile firmelor de outsourcing din ratiuni financiare sau, pur si simplu, pentru ca nu reusesc sa faca fata volumului de lucru zilnic. Totusi, subcontractarea unor furnizori externi pentru anumite activitati din cadrul companiei transforma modul in care functioneaza organizatia. Iata care sunt principalele beneficii pe care le ofera outsourcingul:
Optimizarea costurilor si a timpului de lucru
Fara indoiala, orice business owner isi doreste sa aiba costuri reduse si sa investeasca timp si bani doar in serviciile primare, in loc sa angajeze oameni cu contracte individuale de munca. De pilda, daca ai o afacere care presupune o multime de functii back-office, complicate prin natura lor, iar dimensiunea organizatiei te impiedica sa le efectuezi in termen si la un cost rezonabil, poti opta pentru servicii de outsourcing. Automat, timpul si banii alocati unor astfel de procese devin un castig pe care poti sa-l investesti in alte activitati.
Eliminarea cheltuielilor cu instruirea personalului
Compania nu mai este nevoita sa plateasca pentru specializarea personalului, atunci cand nu are experienta intr-un anumit domeniu. Practic, poti apela la experti special pregatiti pentru serviciile dorite, fara sa mai consumi resurse pentru cursuri, calificari, training ori angajati adiacenti. Mai mult, externalizarea ofera antreprenorilor si un sentiment reconfortant, deoarece nu trebuie sa mai caute sa recruteze angajati dedicati, pe care sa-i formeze si sa-i mentina in firma.
Imbunatatirea performantei si cresterea eficientei
Experienta de care dau dovada societatile de outsourcing iti aduce economii importante, dar, totodata, contribuie si la atingerea unor performante net superioare. Specialistii contractati pentru anumite servicii vor duce sarcinile delegate la bun sfarsit, in timp util, iar angajatii isi vor concentra atentia, exclusiv, pe activitatile si aptitudinile principale.
Transferarea raspunderii catre profesionisti
Un avantaj major al outsourcingului este si faptul ca intreaga responsabilitate cade in sarcina furnizorilor de servicii. De ce sa nu recunoastem, atunci cand timpul ne preseaza, este foarte usor sa facem greseli, mai ales, daca nu avem experienta in domeniul respectiv. Oamenii special pregatiti pentru anumite tipuri de lucrari vor sti cum sa gestioneze orice situatie cu usurinta, tocmai datorita calificarii.
Concentrarea pe activitatile importante
Fara sa mai ai grija tuturor proceselor din compania ta, vei avea suficient timp la dispozitie ca sa te concentrezi pe alte activitati, fara a sacrifica in vreun fel calitatea sau serviciile oferite. O firma de outsourcing se va ocupa de sarcinile de rutina si te ajuta sa progresezi, astfel ca, iti poti concentra atentia pe business continuity. In plus, poti aloca resursele financiare sau/si umane catre alte servicii care pot creste performanta afacerii.
Scalabilitate mai mare
Daca iti doresti sa te extinzi mai usor ca business si cu mai multa incredere, externalizeaza o parte din procesele sau serviciile firmei. Oamenii reprezinta cea mai importanta resursa a unei firme, dar, este foarte dificil sa gasesti personal specializat si dedicat pe care sa-l mentii in compania ta. Firmele de outsourcing contribuie la reducerea riscurilor generate de fluctuatia personalului, inconsecventa operatiunilor ori lipsa specialistilor.
Ce servicii pot fi externalizate?
Indiferent daca esti singurul care se ocupa de business sau ai o echipa, externalizarea anumitor servicii conduce la cresterea companiei. Outsourcingul a inceput in anii ’90, ca un fenomen revolutionar, insa, in prezent, dinamica afacerilor globale este in plina schimbare. Aceasta practica este pe o panta ascendenta, mai ales, pentru ca externalizarea serviciilor a devenit parte integranta in strategiile organizatiilor de succes. Viitorul centrelor de outsourcing este unul previzibil: din ce in ce mai multe companii vor apela la terte parti, ca sa diminueze cheltuielile si activitatile de rutina pentru a se putea concentra pe imbunatatirea performantelor de business. Daca ti se pare tentant, afla ca poti externaliza:
- serviciile financiare si de contabilitate;
- servicii IT sau infrastructura IT;
- serviciile de HR si protectia muncii;
- customer support;
- fulfillment, respectiv, logistica de depozitare, receptionare, impachetare si procesare a comenzilor catre clientii finali;
- managementul livrarilor;
- servicii de marketing;
- publicitate si relatii publice;
- inventar si supply;
- servicii de securitate;
- Payroll si bookkeeping.
Cum ar fi sa externalizezi unele dintre serviciile mentionate mai sus catre o firma de outsourcing? In mod sigur, ai avea timp si resurse pentru a te ocupa mult mai bine de businessul tau. Bineinteles, lista proceselor delegate poate continua, in functie de tipul afacerii tale si nevoia de a acoperi necesarul de competenta indispensabil intr-o organizatie de succes.