Lumea este intr-adevar un loc minunat, dar nu este lipsita de pericole. Ei bine, acealsi lucru poate fi spus si despre internet. Ne-am obisunit atat de tare sa calatorim pe coclauri online, incat uneori uitam ca trebuie sa ne luam masuri de protectie. Iar asta poate duce la brese de securitate.
Fie ca te gandesti la siguranta datelor companiei pe care o administrezi, sau doar a propriului tau computer, ai nevoie mai mult ca sigur de solutii de securitate IT. Una dintre cele mai comune este chiar firewall-ul. Afla mai multe despre ce este un firewall, si despre cum iti poate securiza reteaua, in cele ce urmeaza.
Ce este firewall-ul?
Firewall-ul sau paravanul de protectie, asa cum a fost el tradus, este un sistem absolut necesar pentru a asigura protectia online, mai ales in epoca in care lucrul in cloud a devenit norma.
Acesta poate fi un firewall free, integrat in fiecare computer, cel mai concludent exemplu fiind windows firewall, sau poate fi un firewall hardware, achizitionat separat pentru protectie sporita. Pe scurt, un firewall este un dispozitiv de securitate ce are ca scop monitorizarea traficului de retea si blocarea pachetelor de date in functie de regulile prestabilite. El actioneaza ca un scut intre reteaua ta interna si traficul de date din surse externe. Astfel te poti proteja de amenintari cibernetice precum hackeri si virusi. Afla mai multe despre securitate cibernetica de la Cezar Varlan.
Tipuri de firewall
Acum ca am explicat in mare ce este si ce face un firewall, vom intra in detalii in functie de specificul lor. Daca nu vrei sa-ti bati capul cu astfel de informatii, poti apela la o firma specializata, reducerea riscurilor de securitate fiind unul dintre cele 5 motive pro externalizare IT. De mentionat este ca cea mai buna varianta ar fi sa beneficiezi de ambele tipuri de firewall si de un program antivirus.
Firewall software
Acest tip de firewall este reprezentat de un program instalat pe fiecare computer/laptop si se ocupa de regalarea traficului in functie de aplicatii si numar de porturi. In cazul in care ai ales acest tip de firewall, nu este nevoie sa achizitionezi echipamente IT suplimentare, ci doar sa descarci si instalezi aplicatia daca nu este deja integrata. Avantajele software-ului sunt reprezentate de posibilitatile de personalizare. Practic poti crea noi setari pentru protejarea calculatorului.
Firewall hardware
Ce este un firewall hardware? Nici mai mult, nici mai putin decat un echipament instalat intre reteaua ta si gateway. Acestea sunt in mod obisnuit gata incluse in routerele de tip broadband, dar le poti achizitiona si separat.
Modalitati de securizare a retelei
Securizarea unei retele cu ajutorul unui firewall se face pur si simplu prin filtrarea traficului. Exista mai multe metode de a face asta, dupa cum urmeaza.
Filtrarea pachetelor
Cunoscut si ca stateless firewall, acest tip de filtru cerceteaza TPS-ul, adica Transport Control Protocol si pachetul, in vederea determinarii gradului sau de siguranta si a acceptarii regulii prestabilite. Va fi nevoie sa faci o configurare manuala pentru acest gen de program, deci nu ezita sa apelezi la ajutor de specialitate.
Gateway
Gateway este o modalitate automata de filtrare ce analizeaza datele transmise si aplica conditiile de trafic asupra anumitor servicii si/sau aplicatii. Dezavantajul sau consta in faptul ca va afecta performanta sistemului, chiar daca va fi extrem de eficient in securizarea retelei.
Server Proxy
Ultima modalitate populara de a filtra traficul consta in setarea unui intermediar (proxy) care va prelua si modifica datele la intrare si iesire, si va modifica adresa reala a retelei.
Pentru un grad ridicat de protectie poti folosi toate aceste modalitati in acelasi timp. Ai grija totusi la configuratie pentru a nu-ti limita singur navigarea pe internet sau folosirea aplicatiilor. Din fericire poti activa si dezactiva firewall-ul dupa bunul plac.