Deschiderea unui business online: care sunt solutiile IT recomandate?

business online

Share This Post

In ziua de astazi, dat fiind modul in care comunicam si interactionam, un business care nu are si o componenta online este practic inexistent. Desigur, o afacere cat de cat profitabila poate exista si in lipsa unei componente online, dar va reusi foarte greu sa se extinda sau sa atraga clienti noi. 

In aceste conditii, din ce in ce mai multi antreprenori opteaza pentru deschiderea afacerilor online, chiar in lipsa unui sediu fizic. Asa arata viitorul si cei care nu se vor adapta, cel mai probabil vor fi maturati de valul schimbarilor digitale. Daca vrei sa faci parte din cei care au succes in online, vei avea nevoie inclusiv de solutii IT. In cele ce urmeaza iti vom oferi mai multe detalii despre ce presupune un business online, dar si ce solutii poti folosi.

 

 

 

Ce este un business online?

Si totusi, ce este un business online? Pe scurt, o afacerea online se refera la activtatile unei companii care opereaza in totalitate sau partial in mediul online. Cel mai bun exemplu de acest fel sunt magazinele online.  Practic, orice companie care ofera servicii fara sa se deplaseze la sediul fizic al unui client se poate incadra in aceasta categorie. 

 

 

 

Avantajele unui business online

Nu-ti vom spune cum deschizi un business online pana cand nu-ti vom prezenta si avantajele presupuse de o astfel de miscare. Asadar, iata care sunt cele mai bune argumente:

 

Nu te costa foarte mult sa-l infiintezi 

Nu vom intra in detalii in legatura cu ideile de afaceri online fara investitie, dar vom recunoaste ca sa-ti creezi o afacere online nu te va costa la fel de mult precum una fizica. De exemplu, nu trebuie sa platesti pentru spatiu, fie ca-l cumperi sau inchiriezi. Categoric, un site va costa mult mai putin. 

In al doilea rand, nu ai nevoie de cine stie ce echipamente, iar produsele pe care le vinzi nu trebuie sa fie manufacturate de tine. In plus, daca te descurci de unul singur, nu mai trebuie sa pui la socoteala si salariile angajatilor. Toate cheltuielile de inceput vor merge in zona site-ului, pentru domeniu si crearea acestuia si in serviciile IT de care vei avea nevoie. Nu-ti dai seama inca de ce servicii vei avea nevoie? Pentru asta exista Consultanta IT!

 

Au un potential extraordinar de crestere

In cazul unei afaceri fizice nu trebuie sa-ti faci griji doar in legatura cu spatiul si pretul acestuia, dar si in legatura cu atragerea clientilor. De exemplu, ce te faci daca astazi ploua sau ninge si clientii decid sa stea casa? Acest aspect nu tine de calitatea afacerii tale si nici nu poti sa te lupti cu fenomenele naturale. 

In online nu exista astfel de probleme. Ei bine, doar daca-ti pica serverul, caz in care iti vei da seama ca trebuie sa apelezi la o infrastructura IT mai buna. In online poti vinde orice, oricui, oriunde, iar limitarile lumii asa zis reale nu se mai aplica! Mai ales in conditiile in care lumea se concentreaza din ce in ce mai mult pe shoppingul si serviciile online, afacerea ta va esua doar din cauza unei gestiuni gresite, nicidecum din cauza unei lipse de clienti. 

 

Pot functiona non-stop 

Asa cum spuneam si mai sus, o afacere fizica are o serie de limitari, de pilda un program normal 9-18. In momentul in care ai pus la punct un business online, acesta poate functia 24/7, uneori chiar si fara aportul tau zilnic.

Faptul ca nu trebuie sa ai o prezenta fizica pentru a genera vanzari iti permite sa vinzi in orice interval orar, fara efort.

 

 

 

Sfaturi pentru deschiderea unui business online

Faptul ca oricine poate sa demareze procedurile de deschidere a unei afaceri online nu este nicidecum o garantie a succesului. O afacere virtuala va putea esua la fel de repede ca una fizica daca nu iei in calcul cateva aspecte vitale. Iata ce sfaturi iti oferim noi pentru a te bucura de succes mai repede si cu mai putine riscuri:

 

Alege o idee de business si o nisa 

Fie ca vorbim despre un magazin online, un blog, o agentie de design web, asistenta virtuala, traduceri si/sau creare de continut sau orice alt tip de afacere online, totul porneste de la o idee. Important va fi sa-ti dai seama la ce te pricepi, ce vrei sa oferi si care segment de piata merita vizat. 

In general, acest pas se va sprijini pe o cercetare de piata, proces pe care-l vei ignora pe riscul tau. Solutia ta trebuie sa se adreseze unei probleme pe care nimeni n-a rezolvat-o suficient de bine pana in prezent, unor clienti care sunt dispusi sa plateasca pentru ea si care isi permit acest lucru. 

Pasul urmator va consta in alegerea obiectului activitatii: vanzare de produse fizice, produse digitale sau servicii. 

 

Vezi ce face competitia 

Exista multe afaceri profitabile in Romania, si retetele de succes sunt diferite. Din fericire, te poti inspira de la competitie si-ti poti da seama cum sa-i depasesti. Incepe prin a afla care sunt competitorii tai si cat de fragmentata este piata. 

O analiza a competitiei trebuie sa includa cel putin: 

  • Cat de accesibil este produsul/serviciul lor, cat de usor este de gasit pe site;
  • Care sunt preturile praticate, ce strategii de pret folosesc;
  • Ce recomandari de produse/servicii ofera;
  • Care sunt modalitatile de plata;
  • Ce parteneri au;
  • In cat timp livreaza produsele/serviciile;
  • Cum comunica si pe ce canale;
  • Cum obtin feedback si care este calitatea acestuia. 

Scopul analizei nu este nicidecum sa-ti copiezi competitia, ci sa identifici oportunitatile de a intra pe piata, noi produse/servicii si modurile de lucru si modalitati de marketare. 

 

Afla ce legi trebuie sa respecti 

Comertul si activitatea online sunt si ele guvernate de anumite legi. Te sfatuim sa iei in calcul aspecte precum licente de operare, felul in care se incheie legal contracte la distanta, care este dreptul de retur al produselor si nu in ultimul rand aspecte care tin de prelucrarea datelor cu caracter personal. Ia in calcul securitatea datelor mai ales daca lucrezi cu cloud computing. Merita in acest caz sa investesti in ajutor legal specializat!

 

 

 

Deschiderea unui business online: top 3 solutii IT recomandate

Asa cum spuneam si in introducere, pentru a deschide un business online de succes, indiferent de specificul sau, vei avea nevoie de ajutor. 

KodingTech iti ofera acest ajutor sub forma a trei servicii/produse de succes:

 

Securitate IT 

Securitatea IT este absolut necesara in era comertului online, fie ca vorbim despre siguranta datelor personale, a tranzactiilor online sau a informatiilor despre business stocate in cloud. Iti vom oferi servicii care sa te protejeze de atacurile cibernetice, vom elminia vulnerabilitatile din sistemele tale si vom face ca recuperarea datelor sa fie un proces deosebit de facil. 

 

Echipamente IT 

Orice business online are nevoie inclusiv de echipamente IT de calitate care sa-i sustina functionarea. Aici vorbim despre computere, telefoane mobile, display-uri, dar si servere fizice. Iti vom pune la dispozitie tehnologie de varf, o gama larga de produse, specificitate pentru nevoile tale, dar si atuuri competitionale si suport constant, inclusiv training pentru dispozitivele sau platformele respective. 

 

Solutii Cloud 

Solutiile cloud se preteaza atat pentru businessurile mici, cat si pentru multinationale. Cuvintele cheie sunt flexibilitatea si scalabilitatea, oferite prin doua solutii de top:

  • Microsoft Azure, cu functii de analiza date, baze de date, solutii mobile, stocare si solutii web, dar si comunicare;
  • Microsoft 365 , care ofera aplicatii de email de business, stocare, project management, comunicare si multe altele. 

Contacteaza-ne si vom decide impreuna care solutie ti se potriveste! 

 

 

 

Cum sa deschizi un business online?

 

Pana acum ti-am dat sfaturi valoroase si sugestii de solutii, dar a venit timpul sa abordam si pasii efectivi pe care trebuie sa-i parcurgi. Asadar, iata ce trebuie sa faci pentru a deschide un business online: 

 

Alege numele si domeniul 

Speram ca ne-ai urmat deja sfatul si ai facut cercetarea de piata, deoarece a venit momentul sa o folosesti. Atat numele afacerii, cat si al domeniului vor fi deosebit de relevante deoarece ele reprezinta primul contact al clientului cu tine. Se recomanda in general sa alegi nume atragatoare, usor de scris si citit. Dupa ce ai facut alegerea, verifica disponibilitatea numelui, inclusiv pe Google pentru a evita sa te bati cu branduri mari cu nume similare. 

Alege tipul de site/platforma

O platforma/site trebuie sa fie atat usor de personalizat, cat si usor de folosit de catre utilizatori. Asadar, investeste intr-un model care sa fie optimizat inclusiv pentru dispozitivele mobile si sa-ti permita urmatoarele actiuni: 

  • Configurare in functie de nevoi;
  • Securitate si suport tehnic;
  • Usurinta in integrarea metodelor de plata online;
  • Optimizare SEO;
  • Posibilitate de scalare pe baza infrastructurii existente. 

 

Stabileste identitatea vizuala si incepe promovarea 

O idee de business/produs/serviciu trebuie ambalata intr-un fel. Aici intra in scena brandingul. Te poti ocupa de acest aspect singur sau poti angaja o agentie specializata in acest sens. In functie de tipul de branding ales vei putea sa-ti personalizezi si site-ul/platforma in consecinta. 

Cand ai identificat valorile de baza si propunerea unica pe care o are afacerea ta, poti incepe promovarea bazandu-te pe acesti doi piloni. 

Pe partea de IT te poti baza pe KodingTech! 

More To Explore