Noutate interesantă în peisajul legislativ european: Bulgaria a emis un decret prin care hotărăște ca tot software-ul folosit în instituțiile statului și scris în interesul lor să fie Open Source. Ce înseamnă asta pe înțelesul contribuabilului obișnuit?
Software-ul Open Source este de două feluri:
- dezvoltat în mod cooperativ de o comunitate de programatori independenți
- dezvoltat de o firmă și oferit gratuit, cu condiția ca acesta să nu fie modificat – open source comercial
Avantaje imediate: aplicațiile open source pot fi testate gratuit, suportul tehnic poate fi gratuit, pot apărea mai puține bug-uri și mai puține blocaje din partea producătorului.
Dezavantaje, pentru că există și așa ceva: multă lume crede că în timp open source va suprima inovația (pentru că nu este stimulată de bani mulți), va scădea valoarea adăugată, va mări riscurile și utilizarea produsului va fi mai greoaie.
Noi credem că open source este viitorul, pentru că nevoile de software sunt în creștere, proiectele devin tot mai complexe și capabilitatea unei companii sau chiar corporații să livreze produse complete scade de la o zi la altă. Este un joc al numerelor aici. Mai exact, orice companie mare se poate lăuda cu un număr de 10.000 sau 20.000 de programatori, însă puterea lor de livrare este limitată când ne gândim că în peisajul open source contribuie și dezvoltă milioane de astfel de programatori.
Pentru a ne face o idee mai clară…
trebuie să înțelegem că acești programatori angajați de marile companii de profil sunt pasionați de munca lor și cea mai mare parte din ei contribuie în sistem open source folosind experiență acumulată la locul de muncă.
Până de curând open source era sinonim cu Linux, dar în ultima vreme companii mari, spre exemplu Microsoft, au început să investească puternic în acest concept și să susțină dezvoltarea.
În ziua de azi cele mai puternice tooluri de dezvoltare de pe piață sunt open source și trendul se accelerează.
Puterea comunității open source transcende granițe, orientări politice și religioase, astfel se ajunge în situații în care chinezi lucrează cu americani, iranieni și ruși la același proiect. Software-ul are șansa să ne unească pe toți pentru un viitor mai bun și mai frumos, nu-i așa ? 🙂
Și mai trebuie să înțelegem că open source nu înseamnă neapărat Linux, iar Bulgaria nu o să treacă la folosirea acestui sistem de operare peste noapte. Legea hotărăște clar doar următoarea instanță: tot software-ul cumpărat de statul bulgar va fi open source, prin urmare va fi dezvoltat pe o platformă la care poate contribui oricine, iar cetățenii bulgări vor beneficia imediat de orice îmbunătățire adusă de comunitate fără costuri suplimentare.
Din punct de vedere pragmatic…
totul se rezumă la bani – o soluție open source va fi mai ieftină decât una clasică, va fi dezvoltată de mai mulți oameni și poate fi mai flexibilă.
Credem că pariul bulgarilor este unul inteligent pentru viitor.