Ai văzut probabil peste tot filmul cu prezentarea Amazon Go. Magazinul fără case de marcat. Intri, scanezi un QR Code afișat pe telefon de aplicația Amazon Go, îți iei orice vrei de la raft și ai plecat. Plata se face automat după ce ieși din magazin, prin aplicație.
- Cum funcționează: Amazon spune că a integrat în soluție computer vision, deep learning algorytms (inteligență artificială) și senzori mulți, aflați pe rafturi. Cel mai probabil este vorba de senzori/etichete RFID, similare cu etichetele antifurt din haine. La care se adaugă sisteme video asemănătoare cu cele de la Kinect, care “citesc” gesturile, plus o infrastructură de AI care interpretează toate informațiile.
- Conceptul nu este nou. Iată o reclamă puțin mai noir, publicată de IBM acum zece ani. Ce lipsea de acolo: felul în care plata pentru produsele cumpărate este asociată cumpărătorului. Adică smartphone-ul și aplicația.
- Cât costă. Primul lucru la care te gândești, din tabăra integratorilor, sunt costurile: senzori, infrastructura de date, pare cam scump pentru un magazin obișnuit. Este important deci volumul mare de cumpărături pentru ca investiția să aibă sens. Dar soluția Amazon Go în sine poate fi un factor de creștere a volumului de vânzări. Merită să investești într-o soluție care, chiar scumpă, îți aduce mult mai mulți cumpărători în magazin – care intră și ies la fel de ușor.
- Avantajele AI în tot acest sistem: soluția software învață foarte repede comportamentul cumpărătorilor la raft. Amazon GO va putea oferi rapid sugestii de poziționare, de reamenajare a mărfii și traficului, de expunere la mai multe puncte de interes pentru a stimula cumpărarea – lucruri care se întâmplă deja dar oarecum “manual”.
- Securitate. Ce se întâmplă dacă altcineva întră cu telefonul tău în magazin ? Cel mai probabil vor exista înregistrări video și asocieri ale acestor imagini cu produsele luate de pe raft. Sau un cod PIN pe care îl introduci în aplicația de pe smartphone pentru a activa cumpărăturile, înainte de a ieși din magazin. Există soluții.