De-a lungul istoriei, au existat suficiente cazuri in care teorii pe care astazi nimeni nu le-ar pune sub semnul intrebarii, au fost contoversate, combatute si chiar desconsiderate. Unele in asa masura, incat cei care le-au emis, au platit cu viata pentru convingerea in descoperirile facute.
Cateva exemple:
Galileo Galilei a sustinut ideile ca pamantul este rotund si ca se invarte in jurul soarelui, idei ce au fost considerat eretice de catre biserica, autoritatea vremii in Evul mediu. Din acest motiv, omul de stiinta si-a trait tot restul vietii pedepsit intr-un soi de arest la domiciliu.
Nu mai departe de secolul al XIX-lea, medicul Semmelweis, propunea instituirea spalatului pe maini al medicilor intre autopsii si interventii medicale facute pe pacienti. Desi propunere era documentata si venea in urma observarii unei rate a mortalitatii mai ridicate si a asemanarii cauzelor deceselor in aceste cazuri, ideea lui a fost privita ca ofensa de catre comunitatea medicala a vremii. Abia dupa ce Louis Pasteur a confirmat teoria germenilor, ideea lui Semmelweis a fost recunoscuta ca fiind valoroasa si capabila sa fi salvat vieti.
In ceeace priveste avioanele, generalul francez ce urma sa fie Comandantul Aliatilor in primul razboi mondial, Ferdinand Foch, spunea in 1911 ca avioanele sunt jucarii tehnologice interesante, dar ca nu au nicio valoare militara. Restul istoriei il stii, nu voi insista.
Ce spun de fapt aceste exemple?
Ceea ce leaga aceste exemple (si multe altele nescoase la suprafata) este validitatea unor idei revolutionare independent de reactia ostila cu care au fost primite initial de catre autoritatile in domeniu. Unii dintre noi avem “aroganta” de a condamna reactiile primite de aceste idei avangardiste, fara sa realizam ca putem fi si noi in capcana de a face exact aceeasi eroare: agatarea de moduri de gandire invechite si refuzul de a fi curiosi si neutri fata de necunoscut.
Cum ne ajuta pe noi azi sa avem aceasta perspectiva?
Pai, intr-o astfel de situatie se afla controversata inteligenta artificiala, pe care noi o vedem integrata perfect in tehnologia de business. O folosim deja (desi suntem printre putinii care investim in asta) si stim ca la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu, va deveni mainstream.
Mostra pe care noi am creat-o pe platforma Microsoft Azure, poate fi testata aici, din cateva click-uri. Principiul e simplu, implicatiile sunt imense si pot fi valorificate in business real.
Intelegem ca prima reactie poate fi neprietenoasa. Toate ideile mari au trecut prin aceste etape:“First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”