Spyware: ce este, cum il previi si cum il elimini

Share This Post

Am stabilit deja cat de importanta este securitatea informatiilor intr-un articol anterior, dar subiectul este inca departe de a fi discutat in totalitate. Asta in contextul in care, chiar acum, stand pe internet, esti in pericol real ca datele tale sau ale companiei pentru care lucrezi (vezi protectia datelor GDPR) sa fie furate. 

 

Cum se poate infaptui phishingul sau furtul de identitate? Inclusiv cu ajutorul spyware! 

 

In cele ce urmeaza, vei afla: 

 

  • ce este un spyware;
  • cum identifici programele spyware;
  • care sunt cele mai importante exemple de spyware;
  • cum te poate infecta un spyware;
  • cum scapi de spyware;
  • care sunt metodele de preventie impotriva infectarii cu spyware. 

 

Ce este spyware? 

 

Ce este virusul spyware, ar putea intreba cineva. Ei bine, spyware nu este un virus, cel putin, nu in sensul traditional. El este, de fapt, un „programel“, un software pe care nu ti-l doresti pe computer si pe care, cel putin in majoritatea cazurilor, nu ti-l instalezi de buna voie. 

 

Treaba lui este sa urmareasca activitatea si sa-ti obtina informatiile tale personale pentru a fi folosite de catre cei care l-au creat. El face parte din principalele tipuri de malware. Ce este malware? O colectie de programe care iti ataca computerul. Aici se incadreaza adware, virusi, trojeni, bots, ransomware, spyware si asa mai departe. Ca sa scapi de ele, vei avea nevoie de aplicatii anti malware, de exemplu, cel mai bun antivirus. Categoric, n-ar strica nici sa investesti in securitatea IT

 

Sa revenim, totusi, la spyware. Acest software se va infiltra in sistemul tau de operare si in acest mod va avea acces inclusiv la ceea ce tastezi. De acolo, el poate reduce performanta computerului si-ti va edita setarile pentru a capata acces la detalii de conectare la diverse conturi, e-mailuri sau istoricul navigarii tale pe internet. 

 

Exista inclusiv spyware legal, cel folosit la monitorizarea computerelor dintr-o companie, software de control parental pentru activitatea de pe internet a celor mici sau celebrele cookie-uri care personalizeaza experienta de navigare. 

 

Spyware-ul ilegal este cel care-ti ataca dispozitivul pentru a obtine detalii bancare, informatii personale pentru furt de identitate sau santaj sau cel care inregistreaza obiceiurile de navigare online si-ti trimite astfel anunturi personalizate. Ar putea chiar sa-ti acceseze camera web si astfel va face fotografii si clipuri video. 

Deci, este clar ca trebuie sa ne ferim de ele, atat la nivel personal, cat si profesional! 

Cum identifici programele spyware

 

Ideal ar fi sa apelezi la servicii IT si infrastructura IT care sa te asigure ca nu te afecteaza spyware-ul. Totusi, mai ales daca lucrezi in Cloud sau folosesti des internetul, va fi destul de dificil sa eviti intalnirile cu astfel de programe. Tocmai de asta va fi importanta vigilenta ta sau a angajatilor. Din fericire, te poti educa in acest sens. 

 

Asadar, poti sa banuiesti ca ai de-a face cu o infectie spyware daca observi unele dintre semnele urmatoare: 

 

  • dispozitivul are o viteza scazuta;
  • ai parte brusc de anunturi de tipul celor pop-up;
  • computerul se blocheaza sau se stinge singur mai mult decat o facea de obicei;
  • utilizarea CPU a crescut in mod dramatic;
  • a crescut numarul autoredirectionarilor cand esti online;
  • pagina ta de browser este modificata si esti redirectionat catre alt site in momentul accesarii;
  • software-ul antivirus/de securitate functioneaza defectuos. 

 

Daca observi aceste semnale, e posibil sa fii deja victima unui atac spyware si e cazul sa apelezi la solutii IT de la profesionisti si asta cat mai repede! 

 

Exemple de amenintari de tip spyware

Sursa foto:https://www.pexels.com/photo/person-playing-game-on-black-laptop-computer-5475757/

Pentru a putea recunoaste acest tip de amenintari digitale va fi necesar sa ne familiarizam cu ele. Iata care sunt cele mai comune: 

 

  • Adware, cele care urmaresc istoria navigarii si a descarcarilor si astfel prezic serviciile/produsele de care ai putea fi interesat;

 

  • Trojan, un tip de malware/spyware care pare sa fie un software legitim. De obicei, este camuflat sub forma de update pentru aplicatiile pe care le ai deja sau sub forma de fisier care pare nevinovat;

 

  • Programe spyware care ataca dispozitivele mobile. Pe dispozitivele mai mici va fi mai greu sa-ti dai seama ce programe ruleaza in fundal. Se infiltreaza prin instalarea aplicatiilor false sau cu ajutorul linkurilor false de download. 

Ultimele doua pot fi folosite pentru a decripta parole, a falsifica tranzactii bancare, a fura informatii personale sau pentru a monitoriza activitatea de pe computer/telefon. 

 

Cum te infectezi cu spyware? 

 

Din pacate, daca nu apelezi la ajutorul specialistilor si nu te educi in acest sens, va fi foarte usor sa te alegi cu un spyware de toata frumusetea instalat. Si, de cele mai multe ori, il vei instala chiar tu de buna voie. 

 

Exista mai multe metode prin care acesta iti poate ataca laptopul/computerul. Fie prin intermediul breselor in securitate, fie chiar cu ajutorul tau. El se va descarca alaturi de alte programe de incredere, de exemplu, diverse aplicatii folosite in online sau, de ce nu, jocuri. 

 

Ai putea sa te alegi cu un spyware inclusiv daca dai click pe anunturi sau ferestre de tipul pop-up infectate, daca descarci software din surse neverificate, daca descarci de pe platformele de torrenting, daca vizitezi domenii sau site-uri infectate sau daca deschizi atasamente de e-mail cand primesti un mesaj cu expeditor necunoscut. 

 

Sfaturi pentru eliminarea de spyware

 

Desi, de preferat ar fi sa nu te alegi cu unul, programele de spyware pot fi eliminate de pe computerul sau mobilul tau. In acest sens:

 

  1. dezactiveaza conexiunea la internet pentru a stopa trimiterea datelor;
  2. foloseste un antivirus de calitate pentru a scana complet sistemul;
  3. foloseste un instrument antispyware pentru a carantina/sterge definitiv problema.

 

Desigur, ai la dispozitie posibilitatea de a scapa manual de problema. Poti identifica aplicatia/programul care creeaza probleme si o/il poti dezinstala sau sterge. Vezi totusi sa nu stergi ceva important. De preferat ar fi oricum sa scanezi sistemul apoi, pentru a te asigura ca infectia nu s-a raspandit! 

 

Ai face bine si sa-ti schimbi parolele in urma unui astfel de episod si sa contactezi institutiile bancare unde ai cont pentru a putea detecta eventualele nereguli. 

 

Prevenirea infectarii cu spyware

 

Asa cum spuneam si mai sus, decat sa tratezi, mai bine ai grija sa nu te infectezi cu spyware. In acest sens, ai la dispozitie mai multe variante de protectie si noi te sfatuim sa le utilizezi pe toate! 

 

Instaleaza un antivirus care sa includa un instrument anti-spyware 

 

In general, un antivirus bun va identifica si iti va oferi optiuni de eliminare pentru programele spyware, inainte de a fi instalate pe computerul tau. Evident, el trebuie actualizat periodic pentru a-si mentine eficienta. 

 

Ai putea sa faci tu cercetarea de piata pentru a gasi cel mai bun antivirus sau ai putea apela la ajutorul specialistilor. 

 

Ai grija ce deschizi si pe unde navighezi 

 

Evita anunturile online si cauta produsul/serviciul separat, nu prin accesarea anuntului. Ai mare grija: cand vrei sa inchizi pop-ul este posibil sa-l accesezi acicidental. 

 

De aemenea, nu deschide atasamente de e-mail sau mesaje de la persoane necunoscute. Chiar daca linkul respectiv a fost primit de la un prieten sau membru al familiei, mai bine confirmi trimiterea inainte de a accesa. 

 

Nu descarca orice software 

 

In cazul in care te intereseaza o aplicatie, nu lua decizii pripite. Cerceteaza mai mult, citeste cateva recenzii si fa tot posibilul sa o descarci de pe site-ul oficial. 

 

Foloseste un firewall 

 

Acest software te va ajuta sa filtrezi reteaua si va bloca site-urile potential periculoase. Afla si tu ce este un firewall si cum securizeaza reteaua

 

Te putem ajuta in combaterea spyware-urilor prin solutii personalizate de protectie IT, dar si prin educarea personalului companiei tale. Hai sa ne intalnim. Programeaza-te prin intermediul sectiunii de contact!

 

 

 

 

 

 

More To Explore