Ce este un VPN și cum funcționează?

Share This Post

Internetul este spațiul pe care persoanele îl accesează zilnic și îl folosesc pentru diferite activități. Utilizatorii își doresc o experiență sigură și criptată în sesiunile lor online. Majoritatea optează pentru o rețea privată virtuală prin care își pot păstra datele în siguranță.

Ce înseamnă conceptul de VPN?

VPN înseamnă Virtual Private network, adică o rețea virtuală privată între un utilizator către un server al rețelei de internet. Virtual Private Network oferă utilizatorilor o experiență bogată a lumii internetului, o experiență criptată și de anonimat.

VPN creează pentru utilizatori un canal de transmitere a datelor și a informațiilor securizat. El este privat, făcând o legătură directă între clientul serviciilor și rețelele accesate. Este folosit adesea când rețeaua de destinație nu permite accesul, când activitatea online nu este securizată destul sau când vrem să ne protejăm informațiile într-un mod precaut.

Care sunt tipurile de VPN

vpn kodingtech

Sursă foto: https://pixabay.com/illustrations/map-world-vpn-international-4636843/ 

Există mai multe tipuri de VPN, printre acestea sunt:

  • VPN site-to-site

Leagă două rețele printr-un tunel securizat, privat, astfel încât acestea vor transmite informații către aceeași sursă;

  • Remote-access VPN

Acest tip de VPN permite unui utilizator să se conecteze la o anumită organizație sau la alte instituții prin intermediul VPN-ului acestora. Este necesară o aplicație de VPN prin care se poate conecta la celălalt capăt: SSL sau IPsec.

  • De exemplu: un angajat care lucrează de acasă se va putea conecta la locul său de muncă printr-o astfel de rețea. Angajatul va beneficia fie de totalitatea de resurse din cadrul companiei, fie doar de o parte dintre acestea, cele necesare poziției sale în firmă.

De asemenea, remote-access VPN poate lega calculatorul unui utilizator la organizații din diferite țări printr-un canal securizat, privat care să nu depisteze locația clientului.

Cum funcționează un VPN

vpn kodingtech

Sursă foto: https://unsplash.com/photos/hIz3vbUbOoI 

Un utilizator folosește o rețea locală pentru a accesa diverse servicii în mediul online; astfel, virtualul cunoaște sursa cererilor de accesare pe diferite site-uri și aplicații. Sursa este rețeaua locală la care este client utilizatorul, cunoscută și sub numele de LAN; local area network.

Ce înseamnă acest acces de informații prin LAN? Înseamnă că serverele și rețelele folosite vor cunoaște adresa IP a dispozitivului digital de pe care umblă utilizatorul. O adresă IP – internet protocol address, arată lumii publice a internetului adresa particulară a sistemului (calculator, laptop, telefon mobil) utilizat.

Prin ajutorul unui VPN, toată această informație se va detașa de sursa inițială, dispozitivul utilizatorului, și se va lipi de această rețea care va genera o adresă IP diferită și securizată. Cu alte cuvinte, istoricul de navigare, fișierele descărcate, detaliile bancare și parolele vor fi mai greu de descifrat în online pentru că VPN-ul oferă atât criptarea datelor într-un cloud securizat cât și integritatea acestora.

Furnizorul de servicii internet 

Furnizorul de servicii internet al clientului (ISP) poate vedea doar conexiunea dintre acesta și a serviciului de VPN. Furnizorul nu are acces la datele, rețelele, serverele și informațiile pe care le folosește o persoană în interiorul acestui tip de conexiune. În chip, furnizorul nu poate monitoriza activitatea virtuală a clientului.

Paravanul de protecție

Paravanul de protecție, cunoscut mai degrabă sub denumirea de Firewall, delimitează accesul utilizatorului la diferite site-uri.

De exemplu, la biblioteca unei facultăți, studenții au acces la serverele mediului educațional. Studentul poate avea anumite restricții chiar dacă folosește dispozitivele personale, însă se conectează la rețeaua de Wi-Fi a instituției. În cadrul locului de muncă, un angajat poate accesa doar site-urile și aplicațiile specifice ramurii de activitate a companiei.

Prin folosirea de VPN, atât un student cât și un angajat poate naviga internetul liber, prin accesarea site-urilor dorite.

Utilizatorii pot fi urmăriți prin VPN?

Conform funcționalității rețelei virtuale private, activitatea utilizatorilor în mediul online este securizată, criptată și privată de peisajul public. Desigur, și un cloud criptează informațiile, însă un VPN prezintă un nivel mai mare de încredere.

Un furnizor bun de VPN va proteja identitatea și datele utilizatorului față de alte persoane care doresc să fure informațiile clientului sau informații despre activitatea acestuia în online.

Cum se conectează un utilizator la VPN

Accesul la o rețea VPN se poate realiza doar în baza autentificării identității utilizatorului. Metoda clasică este cea a alegerii unui nume de utilizator alături de folosirea unei parole. În funcție de sistemul de operare pe care îl are clientul, acesta trebuie să urmeze anumiți pași.

Windows

Există mai multe versiuni de Windows, fiecare având pași asemănători. Dacă utilizatorul dorește instalarea unui VPN pe sistemul său cu Windows 10, are nevoie de adresa IP a VPN-ului la care vrea să se conecteze și de informațiile contului său VPN. În meniul „Rețea și internet” din setări are opțiunea de a adăuga o conexiune VPN.

Android și iOS

Pentru android există două variante, cea clasică, tehnică prin care utilizatorul are de urmat mai mulți pași pentru a se conecta sau crea o rețea, sau acesta poate folosi una dintre aplicațiile special create pentru Android sau iOS, urmând pașii aplicației.

Este legală rețeaua VPN?

Da, este legală. Cu câteva excepții, precum: Rusia, China, Turcia, Iran, VPN este legal în restul țărilor lumii. Totuși, deși rețeaua aceasta privată beneficiază de legalitate, este responsabilitatea utilizatorului de a se distanța de activitățile virtuale ilicite care ar putea să îl pună pe el sau pe alții în pericol.

De ce este popular VPN-ul?

Sursă foto: https://www.pexels.com/

Utilizatorii cunosc conceptul de „Big Brother” al internetului. El este întâlnit în domeniul de marketing, când companiile doresc să afle preferințele unei persoane prin cunoscutul acord „cookies”

Totuși, utilizatorii doresc să se apere de panopticonul (echivalentul lui „Big Brother”, concept născut în domeniile penitenciarului și semnifică un turn de veghe continuă) guvernului, de aceea folosesc un VPN.

Ce aduce în plus rețeaua VPN pentru utilizator?

Securitate

Principalul motiv pentru care o persoană folosește VPN se datorează securității cibernetice  pe care o oferă în raport cu identitatea și cu datele online ale acesteia.

VPN-ul este polița de protecție dintre sistemul utilizatorului și internet. Activitatea nu poate fi urmărită datorită criptării tuturor informațiilor.

Anonimitate

Printr-un VPN, clientul este apărat de cookie-urile din marketing, cât și de alți utilizatori, și de furnizorul serviciilor de internet. Datorită adresei IP disimulate, ceilalți oameni din online nu vor știi nici persoana nici locația acesteia.

Informație nelimitată la un click distanță

VPN-ul sparge barierele țării de origine al unui utilizator, lăsându-l pe acesta să acceseze informațiile ce nu pot și deschise în locul de rezidență. Un exemplu des întâlnit este acela al videoclipurilor de pe Youtube, unele nu permit accesarea lor dacă clientul este dintr-un anumit stat.

VPN-ul și cum beneficiază clientul de rețea

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/travel-vacation-travelling-packing-4438268/ 

  • Youtube și Streaming fără restricții

Youtube și site-urile de streaming, precum Netflix, sunt printre cele mai îndrăgite opțiuni ale internetului în rândul majorității utilizatorilor; acestea fiind serverele cel mai des utilizate de clienții care preferă să asculte muzică sau să se uite la seriale fără întreruperi.

Furnizorul de servicii locale de internet adesea, pentru a reduce consumul, reduce viteza conexiunii de internet. Este neplăcut pentru clienți să urmărească un film cu pauze cauzate de viteza internetului. Un VPN va remedia această situație.

O altă problemă pe care o întâmpină utilizatorii este cea menționată anterior. Unele videoclipuri sunt interzise în diferite țări. Printr-un VPN rețelele nu vor depista țara de proveniență, iar videoclipul poate fi urmărit.

Cu atât mai mult, pentru site-urile de streaming, adesea este necesar ca utilizatorul să locuiască într-un stat anume pentru a beneficia de materialele dorite. De exemplu, utilizatorul poate alege Marea Britanie drept țară de proveniență VPN pentru a putea avea programul tv online BBC gratuit.

  • Jocurile online

Utilizarea unui VPN va crea o experiență puternică unui jucător. Pe de-o parte, din cauza încetinirii sau întreruperii conexiunii de către furnizorul de servicii internet, jocurile în mediul online pot fi adesea sacadate (frame drops) și să limiteze clientului plăcerea de a petrece timpul în astfel de mediu. De multe ori, în jocurile online orice secundă contează pentru a face deciziile corecte.

Un al doilea avantaj pe care-l are VPN-ul în jocurile video online este faptul că ceilalți playeri nu cunosc persoana din fața sistemului, ci doar avatarul pe care și-l crează aceasta și cu care se conectează în cadrul unei platforme.

Totodată, cu ajutorul VPN, un om poate folosi fără limite aplicația BitTorrent, prin care poate descărca materiale protejate de autor.

  • Cumpărături fără granițe

O persoană care se duce într-o țară străină cumpără adesea suveniruri sau produse ce nu pot fi găsite în țara în care locuiește. În prezent, majoritatea produselor sunt la un click distanță indiferent dacă magazinele online au domeniul în aceeași țară du clientul sau nu.

La ce ajută un VPN în această situație, dacă oricum se pot cumpăra produse din străinătate? VPN-ul ajută la criptarea datelor contului bancar prin care s-a realizat tranzacția, cât și adresa la care va ajunge coletul. Bineînțeles, site-ul de destinație, cel de pe care s-a cumparat produsul, va cunoaște adresa.

  • Conectarea la Wi-Fi

Conexiunile Wi-Fi sunt rețele private sau publice criptate. Totuși, în conexiunile de acest tip există posibilitatea ca unui client să i se fure datele cu ușurință de pe dispozitivul cu care este conectat la rețea.

De asemenea, în conexiunile Wi-Fi publice poate exista o a treia entitate care să observe acțiunile și site-urile accesate. Cu ajutorul unui VPN, conexiunile Wi-Fi vor fi private, securizate.

  • Vacanțe fără cookies

Când o persoană dorește să plece într-o vacanță, fie aceasta în țara natală sau în străinătate, va face o cercetare a pieței transporturilor și a cazărilor.

Datorită cookie-urilor, site-urile vor observa că această persoană este interesată de anumite servicii: cazare, transport cu trenul, grupuri de excursii montane, închiriere de mașină, barcă, etc. Din cauza aceasta, există posibilitatea ca echipa de marketing să crească prețul.

Pentru a evita o suprataxare a serviciilor, un VPN ascunde utilizatorul atât de cookie-uri cât și de spațiul în care locuiește.

Cu atât mai mult, prin instalarea unui VPN destinația de vacanță este ascunsă de ochiul public al internetului.

  • Conversații securizate

Majoritatea oamenilor folosesc internetul drept un canal de comunicare cu familia, cunoștințele, prietenii, colegii, etc. Comunicarea online înseamnă e-mail-uri sau servicii de mesagerie scrisă și vorbită. Fără instalarea unui VPN, există posibilitatea ca conversațiile să fie ascultate și de către alte entități decât cele primare.

  • Utilizatorul locuiește la o adresă virtuală

Datorită VPN-ului îți poți crea o „casă” virtuală. Pe de-o parte, VPN-ul creează o adresă IP online, iar pe de altă parte, clientul își poate alege o adresă fictivă. Acest beneficiu este potrivit pentru a fi folosit împotriva hoților ce urmăresc persoanele atunci când pleacă în vacanță pentru a se duce la casa lor.

Dezavantajele pe care le poate avea rețeaua VPN

VPN-ul este o rețea complexă care îi oferă utilizatorului o experiență virtuală unică și plină de beneficii. Totuși, există și câteva dezavantaje pe care le are virtual private networking-ul; de pildă:

  • Conexiune încetinită: VPN-ul criptează multă informație într-un timp real ceea ce înseamnă că vor exista scurte momente în care conexiunea va încetini ușor. Acest lucru nu se întâmplă des;
  • Unele site-uri blochează VPN-ul;
  • Costul: există VPN-uri gratuite, însă acestea au o ofertă limitată, și există pachete premium de VPN care costă lunar;
  • În unele țări este Interzis: menționat anterior, VPN-ul este legal în majoritatea țărilor;
  • Adresa IP identică: un server VPN folosește aceeași adresă IP pentru mai mulți utilizatori conectați. Acest lucru prezintă o problemă doar în cazul în care un client se comportă necorespunzător;
  • Disponibilitatea pe dispozitive: există dispozitive, în special cele mai vechi, care nu suportă rețeaua VPN.

Utilizatorul dorește o experiență puternică și sigură atunci când folosește internetul. Securitatea online este componenta esențială pentru care un client nu trebuie să se îngrijoreze de integritatea datelor personale și online. Un VPN ascunde datele de navigare, criptează informațiile, ascunde locația reală și asigură protecție împotriva altor entități. Balanța de avantaje și dezavantaje ale unei rețele VPN tinde să cântărească spre beneficiile acesteia deoarece îi oferă clientul acces în întreaga lume a internetului.

More To Explore