Ce inseamna e-commerce: tot ce trebuie sa stii

e-commerce

Share This Post

Avand in vedere potentialul extraordinar al internetului la ora actuala, n-a existat nicicand in istorie un moment mai bun pentru a-ti deschide un business online. Si pentru ca, totusi, conceptul de e-Commerce este unul relativ nou, iti sugeram sa inveti putin despre el inainte de a te arunca in aceasta aventura. Categoric, vei face si greseli, dar credem ca daca vei citi randurile urmatoare vei putea evita macar o parte din ele. 

Bun, hai sa vedem ce presupune un business eCommerce!

 

Ce inseamna eCommerce

 

Vom incepe cu inceputul, mai exact cu termenul „eCommerce“. Definitia eCommerce suna cam asa: comert electronic, adica orice proces de cumparare si vanzare a produselor sau serviciilor cu ajutorul mijloacelor electronice, de exemplu cu ajutorul aplicatiilor mobile si internet. 

In plus, prin comert electronic intelegem atat comertul online, cat si orice forma de tranzactie electronica. Acest termen este folosit pentru orice tip de afacere sau tranzactie comericala care implica un transfer de informatii cu ajutorul internetului. Nu e de mirare astfel ca reprezinta unul dintre cele mai importante motoare de crestere pentru internet. Se preconizeaza ca in viitor comertul traditional si cel electronic se vor uni, pe masura ce din ce in ce mai multe afaceri par sa-si mute activitatea exclusiv in mediul online. 

 

Inceputurile eCommerce

 

Inainte de platforme de eCommerce a existat pur si simplu un concept. Prima data a fost popularizat in 1979 de catre Michael Aldrich, un antreprenor englez care a conectat un televizor la un computer. Practic, acest sistem era si precursorul teleshoppingului. 

In scurt timp, adica in 1982, a fost fondata si prima companie de eCommerce, denumita Boston Computer Exchange. Aceasta era practic o piata online unde iti puteai vinde computerul folosit. 

Primul marketplace online a fost Book Stacks Unlimited in 1992, iar trei ani mai tarziu Amazon facea istorie. 

Prima tranzactie inregistrata vreodata a fost facuta in 1994 de catre Phil Brandenberger. Era prima situatie in care tehnologia de criptare era folosita pentru a facilita o tranzactie online. La mijlocul anilor ‘90, gigantii Amazon si Alibaba au schimbat fata industriei de retail. 

 

Avantajele si dezavantajele unui e-commerce

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/wcWN29NufMQ

 

Merita sa-ti deschizi un business eCommerce in Romania? Te lasam pe tine sa tragi o concluzie dupa ce-ti prezentam lista de avantaje si dezavantaje. 

 

Avantaje business eCommerce Dezavantaje business eCommerce
Ai acces la piete globale Serviciul de suport clienti poate avea anumite limitari, mai ales daca nu-l implementezi cum trebuie sau n-ai suficienti angajati
Afacerea ta poate functiona 24/7 Clientul nu poate testa produsul in magazin, deci rata de retur va fi ceva mai mare
Costuri reduse prin comparatie cu magazinele traditionale Timp de asteptare ridicat pentru primirea produsului
Poti gestiona in mod automat inventarul de produse Securitatea precara a anumitor siteuri de eCommerce
Cu ajutorul informatiilor obtinute din bazele de date pe care le-ai creat in urma interactiunilor cu clientii, poti face marketing de precizie
Micsorezi costurile deoarece vinzi direct clientilor si nu mai ai nevoie de magazine fizice
Poti testa produse, marci sau servicii cu investitii minime in avans
Poti oferi optiuni de autoservire pentru clienti, deci poti tine un personal restrans de vanzari
Poti scala afacerea rapid si cu unele costuri reduse, mai ales daca beneficiezi de serviciile IT potrivite
Poti personaliza interactiunile cu clientii si in timp le poti recomanda produse pe gustul lor

 

Ce spui, merita investitia? 

 

Tipuri de comercianti si tipuri de eCommerce

 

Nu toate eCommerce-urile fac acelasi lucru si nici nu se adreseaza aceluiasi tip de public. Asadar, exista trei tipuri importante de comercianti: 

  • cei care vand produse fizice;
  • cei care vand produse digitale;
  • cei care vand servicii online. 

 

In plus, in functie de publicul tinta, exista mai multe tipuri de eCommerce:

  • Business to business (B2B), in cazul tranzactiilor intre doua companii/firme;
  • Business to consumer (B2C), in cazul tranzactiilor intre companii si clienti;
  • Consumer to consumer (C2C), in cazul tranzactiilor intre doi consumatori;
  • Consumer to business (C2B), in cazul tranzactiilor intre consumator si companie, dar clientul este compania, nu consumatorul;
  • Business to administration, in cazul tranzactiilor intre companii si guvern;
  • Consumer to administration, in cazul tranzactiilor intre indivizi si guvern;

 

Provocarile cu care se poate confrunta un e-commerce

 

Desi, in teorie, oricine poate sa-si deschida o afacere de eCommerce, acest proces nu este chiar la indemana oricui. Astfel, am dori sa vorbim putin si despre provocarile pe care este posibil sa le intalnesti pe parcurs. 

Primul obstacol pe care vei fi nevoit sa-l depasesti este lipsa de incredere a potentialului cumparator in afacerea ta. Cum isi poate da seama acesta ca poate avea incredere in compania ta, in produsele tale sau in sistemul de plata de pe website-ul tau? Cea mai sigura varianta va fi sa apelezi la solutii de plata fiabile si sisteme de verificari care sa asigure integritatea informatiilor pe care le introduc clientii pe site. 

Apoi, intervin problemele tehnice. Ce te faci daca apar probleme cu site-ul, probleme care tin de felul in care a fost codat? Cum proiectezi o imagine de pe site daca n-ai cunostinte de web design? Inconjoara-te de specialisti si apeleaza la solutii IT de calitate. 

Daca ai deja un site pe care in momentul de fata nu generează vânzări, va trebui sa iei in calcul servicii de optimizare site.

Despre concurenta nici nu mai vorbim, piata fiind aproape saturata. Asadar, vei avea nevoie de ceva special pentru a iesi in evidenta. 

 

Cele mai bune platforme de siteuri e-commerce

 

Fara ele, comertul online pur si simplu n-ar putea exista. Poti folosi aceste instrumente pentru creare website de eCommerce fara prea mari batai de cap. Cele mai populare sunt Shopify, Magento, BIgCommerce sau WooCommerce. 

Aceste servicii au un plan tarifar prietenos, iti pun la dispozitie toate uneltele necesare pentru a dezvolta un website de la 0 si ofera nenumarate optiuni de scalare pe masura ce afacerea creste. Care dintre ele este potrivit pentru afacerea ta? Depinde. Shopify este foarte intuitiv, WooCommerce este mai ieftin, Magento iti permite foarte multe optiuni de personalizare, iar Big Commerce este potrivit pentru afaceri care cresc foarte repede. Tu de ce ai nevoie? 

 

Piete de e-commerce cu care ai putea colabora

 

Sa vinzi doar prin intermediul magazinului propriu online iti poate limita vanzarile, cel putin la inceput. Astfel, ai optiunea de a te extinde pe alte piete de eCommerce. Noi te sfatuim sa alegi optiunea de plata a unui comision la fiecare tranzactie. Ai putea sa colaborezi cu una sau cu toate platformele de mai jos: 

  • Amazon, acolo unde poti vinde practic orice;
  • eBay, magazin online care se remarca datorita sistemului de licitatie care-ti poate aduce sume mult mai mari decat ai visat;
  • Alibaba, o piata destinata atat producatorilor si furnizorilor, cat si exportatorilor, importatorilor, angrosistilor si asa mai departe;
  • Etsy, ideala mai ales pentru produsele create manual. 

 

Este de succes combinatia dintre eCommerce si social media? 

 

Ai nevoie de retelele de socializare pentru afacerea ta de eCommerce? Nu. Dar ai nevoie de social media pentru a-ti spori vanzarile. Platformele sociale te pot ajuta sa-ti faci reclama si sa creezi o imagine a marcii tale care mai tarziu va fi usor de recunoscut. Practic, un client poate cumpara direct de pe pagina ta de socializare sau poate fi redirectionat catre magazinul tau online. 

Foloseste o platforma precum Facebook, Pinterest, Instagram sau Twitter pentru a-ti prezenta produsele si/sau serviciile sub forma de poze sau videoclipuri. Consumatorul va descopri produsul si va plasa o comanda pe site-ul tau daca acesta ii atrage atentia.

 

Cum pui bazele unui e-commerce

 

O sa presupunem ca ori erai deja hotarat cand ai descoperit acest articol, ori ti-a placut destul de mult incat sa te convingem sa-ti deschizi propria afacere. Oricare ar fi situatia, vrem sa-ti oferim si cateva sfaturi despre cum poti sa pui bazele unui eCommerce website. 

Iata ce pasi iti sugeram sa urmezi: 

  • alege o platforma de eCommerce potrivita pentru nevoile tale;
  • asigura-te ca website-ul are un design atractiv;
  • incarca doar poze de calitate cu produsele/serviciile pe care le oferi;
  • pune la dispozitia clientilor un website usor de navigat, cu un design intuitiv;
  • asigura-te ca ai un USP, adica un unique selling proposition. Pe scurt, ceva care sa te diferentieze de concurenta;
  • creeaza un blog si o pagina Despre noi si una de Contact, de exemplu;
  • optimizeaza continutul din punct de vedere SEO;
  • imbunatateste relatia cu clientii, de pilda, prin intermediul chatului live. Nu uita sa asiguri securitatea informatiilor. In acest sens, afla mai multe si despre GDPR;
  • asigura-te ca ai pus la punct o strategie imbatabila de expediere a produselor;
  • asigura securitatea IT a siteului tau. E posibil sa ai nevoie si de consultanta IT in acest sens;
  • foloseste-te de social media pentru a creste reputatia brandului, dar si pentru a directiona traficul catre site-ul tau. 

 

Acum, ai informatiile de baza. De restul te poti prinde pe parcurs! 

More To Explore