Te-ai intrebat vreodata prin ce minune functioneaza calculatoarele si restul echipamentelor IT din cadrul afacerii tale? Raspunsul este unul foarte simplu: folosesc un software. Afla din cele ce urmeaza ce este un software, de cate tipuri poate fi, dar si ce caracteristici are fiecare in parte. Asa vei intelege mult mai bine ce presupune o infrastructura IT asigurata de profesionisti!
Ce inseamna software?
Pe scurt, termenul de software face referire la un asa zis traducator. Practic, acest program, denumit si software, are rolul de a traduce pentru noi limbajul calculatoarelor. Un computer functioneaza pe baza unui cod binar, format din cifrele 1 si 0. Noi nu intelegem un astfel de limbaj, dar un software da. Deci, cu ajutorul unui software punem calculatorul la treaba si el ne raspunde. Frumusetea este ca exista nenumarate programe software, fiecare cu un scop precis. Termenul de software poate fi folosit pentru aplicatii, scripturi, programe dar si seturi de instructiuni.
Astfel, aveam de-a face cu software pentru scris, pentru desenat, pentru jocuri si asa mai departe. Pentru a obtine un software il poti achizitiona dintr-un magazin specializat sau il poti descarca de pe internet, de preferat de la un software developer autorizat. Desigur, pe internet exista si software care sa faca rau calculatorului si in final utilizatorului, de exemplu virusii.
Dupa ce un software este creat cu ajutorul unor limbaje de programare, de exemplu Perl, Java sau bine cunoscutul C++, el va fi testat de catre un software tester si lansat pe piata si/sau folosit in scop personal.
Tipuri de software si caracteristicile lor
Putem spune ca exista trei tipuri de software mari si late. Asadar, aveam de-a face cu:
- Software de sistem, folosit drept baza pentru toate aplicatiile software. Include drivere pentru diverse dispozitive, sisteme de operare, formatoare de discuri, compilatoare, editori de text, dar si diverse alte programe utilitare care sa ajute computerul sa functioneze cum trebuie. Nu in ultimul rand, un software de sistem va fi folosit pentru a gestiona componentele de hardware, dar si pentru a furniza functiile de baza;
- Software de aplicatie, folosit pentru a indeplini diverse sarcini. Aici intra o multime de programe, de la cele pentru jocuri, pana la sistemele de baze de date sau software cu scop educational. Prin software de aplicatie intelgem atat un singur program, cat si o colectie intreaga de programe mai mici care impreuna indeplinesc o anumita functie. Pentru consumatori, acest tip de software este cel mai popular;
- Software de programare, mai exact un set de instrumente care ajuta in procesul de software development. Un software engineer sau un developer va folosi acest tip de instrumente pentru a scrie programe noi. In aceasta categorie vorbim despre compilatoare, depanatoare, linkere, editori de text si asa mai departe.
Pe langa optiunea da a achizitiona un software, cel ma probabil te-ai intalnit si cu fenomenul software as a service, de pilda serviciul Cloud. Daca ai nevoie de ajutor pentru a alege ce tip de software ti se potriveste tie sau afacerii tale, nu ezita sa apelezi la servicii de consultanta IT!