Datacenter sau dataroom? Ce inseamna fiecare si ce alegi

Share This Post

In momentul in care iti vei deschide un business online vei realiza destul de repede ca operatiunile IT sunt absolut necesare pentru buna  functionare a oricarei firme, nu conteaza cat de mica sau mare. In timp, operatiunea se va extinde, tu vei lucra cu o baza de date din ce in ce mai mare, si vei avea nevoie de servicii IT pentru a asigura atat bunul mers al afacerii, cat si securitatea datelor

 

Moment in care vei da nas in nas cu notiuni precum data center sau data room. De care dintre cele doua are nevoie afacera ta si de ce? Afla din cele ce urmeaza ce este fiecare, dar si care ti se potriveste mai bine. 

 

Ce este un data center si cand ai nevoie de aceasta solutie? 

 

Un centru de date fizic sau un internet data center (solutie bazata pe tehnologia cloud) este metoda prin care un furnizor de servicii sau alt tip de organizatie isi centralizeaza resursele de calcul necesare pentru bunul mers al afacerii. Practic, toate datele cu care lucram ajung sa fie stocate pe servere, fie fizice, fie virtuale. 

 

In functie de marimea companiei si de complexitatea infrastructurii IT vei putea avea nevoie de cateva rack-uri sau de o hala intreaga pentru depozitarea serverelor. Un datacenter este special echipat cu prize electrice de mare capacitate. In plus, controlul climei este de necesar in astfel de facilitati, deoarece serverele au nevoie de niste parametri foarte exacti de temperatura si umiditate pentru a functiona la capacitate maxima. Cat costa sa faci un datacenter? Asta doar un specialist iti poate spune. De principiu ar fi mai bine sa apelezi la firme care ofera aceste servicii, nu sa-ti faci tu un datacenter de la 0. 

 

Serviciile de datacenter in Romania sunt destul de variate, oferind optiuni modulare si personalizabile, in functie de nevoi. Printre aceste servicii se numara: 

 

  • Inchiriere rack, varianta optima daca ai nevoie de rafturi separate pentru echipamentele IT;
  • Servicii de gazduire server, daca nu ai in posesie un hardware IT cu o configuratie specifica;
  • Servicii de colocare, adica dispunere fizica a serverelor;
  • Solutii VPS, adica gazduire de server virtual dedicat. 

 

Desigur, ai mai putea beneficia si de solutii cloud si de backup in functie de posibilitatile furnizorului. In plus, ti se va asigura gestiunea si mentenanta pentru aceste servicii. Vei beneficia de vizibilitate in infrastructura, dar si de eficienta operationala! 

 

Ce este un data room si cand ai nevoie de aceasta solutie? 

 

Un data room sau un virtual data room este o solutie care tine mai mult de securitatea datelor, decat de stocarea lor. Camerele virtuale castiga din ce in ce mai mult teren in fata celor fizice pe masura ce companiile renunta la birourile fizice si ajung sa integreze noul sistem de work from home. 

 

Astfel, camerele virtuale de date sau virtual data room devin adevarate depozite de documente electronice in care orice informatie confidentiala este protejata. Avantajul este dat de posibilitatea de a acorda acces la aceste documente doar persoanelor autorizate. Acest acces este limitat si va fi monitorizat foarte strict de catre un administrator care va decide cine si in ce masura va putea sa salveze, editeze si sa tipareasca documente. In orice moment administratorul poate refuza sau limita accesul pentru orice utilizator. 

 

Practic, orice persoana care are acces la data room poate lucra de oriunde la orice ora, fiind necesare doar un computer/laptop/smartphone si o conexiune la internet. Cel mai des, un virtual data room va fi folosit pentru fuziuni, achizitii de companii sau pentru a finaliza tranzactii financiare. Investitorii sau consultantii au nevoie de acces la documentele unei afaceri pentru a o putea evalua. 

 

Pratic, poti utiliza un virtual data room pentru orice schimb de informatii sensibile sau cu acces restrictionat pentru majoritatea angajatilor. 

 

Pe scurt, un data center este necesar pentru intreaga infrastructura IT a businessului tau, iar un data room doar pentru operatiunile speciale si pentru a putea lucra de la distanta. In functie de specificul afacerii, cel mai probabil vei avea nevoie de ambele solutii! 

More To Explore