Koding Tech Select Episodul 5

Share This Post

Hello, hello, people! Pentru ca #techgeeks, va prezentam o selectie scurta de tiluri din industria tech din ultimele zile. Avem di toti, ca sa citam un classic in viata. De la gaming, la wearable tech, spatiu digital, hardware, deci gasim sigur ceva care sa te intereseze. 

Domnul Zuckerberg pare ca nu mai stie ce sa faca pentru a ajunge in centrul atentiei. Ca atare, stirea saptamanii legata de Facebook, vizeaza producerea unui smartwatch care foloseste Android ca sistem de operare. Asta dupa multe alte incercari nereusite de a produce hardware.

Va mai aduceti aminte de mult ravnitul Facebook Phone? Minunatul smartphone care a rezistat fix o luna pe piata? Combinand aceasta informatie cu faptul ca WearOS este prezent in 10% din piata, cu imaginea “foarte buna” pe care au capatat-o Google si Facebook in ultimul timp in ochii masei, rezultatul nu este unul pozitiv. But, bring it on! Ne place sa fim urmariti “pentru binele omenirii”. Wait…Not! FUFB 😊 

Daca am vorbit de trespassing, am zice sa nu omitem legea propusa de Senatul statului North Dakota. Aceasta propune ca obligatiile venite dinspre dezvoltatorii de software, cu privire la folosirea unui anume sistem de plati sau a unui anume shop pentru descarcare de aplicatii, sa fie considerate ilegale. Una din cauzele izbucnirii pare sa fi fost scandalul dintre Epic Games si Apple, dupa ce cei de la Epic au lansat un sistem alternativ de plati in cadrul celebrului Fortnite, sistem banat de Apple in cateva ore. Hey Apple, stop being so greedy! Desi stim ca North Dakota e unul dintre statele cu un procent crescut al populatiei “trezite”, nu putem decat sa ne bucuram la vederea acestui gen de actiuni anti globalizare in masa. Observam un trend la nivelul statelor americane, cu privire la actiunile intreprinse impotriva regulilor oligarhice, impuse in spatial digital. Arizona are o propunere de lege in analiza, asemanatoare cu cea din North Dakota. California si Virginia au adoptat deja legi cu privire la confidentialitatea datelor care circula in spatial digital, iar Maryland tocmai a impus o taxa care poate ajunge pana la 10% din venitul brut anual pentru reclamele digitale care targeteaza useri din Maryland. GOGO, show must go on! We have popcorn!🍿  

Pentru toti iubitorii de gaming, minare si nu numai, avem o veste buna! Nvidia a anuntat lansarea noii placi video RTX 3060 pe 25 februarie si se anunta a fi cea mai ieftina din seria RTX 3000, la doar 329$. Zicem ca e o miscare buna in plin shortage 😊. Pe langa asta, sirul de vesti de la Nvidia continua cu confirmarea readucerii pe piata a RTX 2060 si a GTX 1050 Ti. Avand in vedere ca avem niste zeci de cereri on hold, nu putem decat sa speram ca odata cu aceste vesti, vor aparea peste noapte si stocuri la placile video 🙈.

Tot din zona de lansari si gaming, Microsoft lanseaza, luna viitoare, castile wireless Xbox. Destinate utilizatorilor de Xbox, acestea se conecteaza prin Bluetooth, in primul rand cu consolele Xbox One, dar si cu cele din seriile X si S. In al doilea plan (destul de important pentru cei care nu au un Xbox acasa, dar vor o pereche de casti bune la un pret nu foarte ridicat), avem conectivitatea (tot prin Bluetooth) PC-urilor si device-urilor mobile. Fiind dedicate pasionatilor de jocuri, cei de la Microsoft spun ca au reusit sa imbunatateasca calitatea microfonului fata de modelele precedente, luand in calcul party chat-urile din cadrul jocurilor. De asemenea, precum in cazul castilor Surface, difuzoarele se rotesc pentru un control facil al volumui. Printre altele, Microsoft se lauda cu o durata de viata de pana la 15 ore si cu una de pana la 4 ore, cu doar 30 de minute de incarcare prin Type-C. Mai asteptam putin si revenim dupa o testare amanuntita.  

Daca tot am legat stirile intre ele, continuam cu Microsoft. What’s new? O aplicatie all-in-one pentru IPad, care combina aplicatiile Word, Excel si PowerPoint. O functionalitate interesanta ni se pare partea de “Actions”, unde gasim o serie de functionalitati utile (am spune noi) pentru munca de zi cu zi (desigur, nu recomandam munca pe tableta, dar putem intelege functionabilitatea acesteia in meserii mai creative 😊). Printre functiile pe care le regasim aici, avem urmatoarele: transfer de fisiere intre device-uri, OCR-izare si extragere a textului dintr-o imagine, extragerea unui table dintr-o imagine si convertirea acestuia intr-un fisier Excel, scanare de coduri QR, creare de chestionare utilizand Microsoft Forms, scan to pdf, picture to pdf, document to pdf, pdf to word, cat si semnarea unui pdf. Desi deja disponibila in App Store, aceasta aplicatie necesita o subscriptie de Microsoft 365 pentru a-i putea accesa toate functionalitatile. Suna cool, dar te incurca partea aia cu subscriptia? Avand in vedere statutul nostru de partener Microsoft, sigur te putem ajuta iti achitionezi o subscriptie Microsoft 365 care vine cu mult mai multe avantaje decat cele care vizeaza aplicatia all-in-one.😉 

Windows o da in bara (din nou?!). Tocmai a fost descoperita o vulnerabilitate a Windows Defender. Brand new, ar spune unii. Va lasam pe voi sa decideti cat de brand new e sau nu dupa 12 ani. Ce face aceasta vulnerabilitate? Dupa detectarea unui fisier infectat, Windows Defender extrage acel fisier si il inlocuieste cu un fisier “curat”. Care este problema aici? Sistemul nu verifica acel fisier si poate fi folosit bine merci de catre un atacator. Suna a déjà vu? Povestim mai multe diseara, de la 19:00, pe canalul nostru de Youtube, la KodingTech Select Episodul 5. 

Link-ul catre emisiune aici .

More To Explore