A fost o saptamana plina, e timpul pentru putina relaxare high-tech cu selectia Koding a celor cele mai disruptive, smart sau pur si simplu fierbinti noutati din tehnologie.
Invata un robot sa mearga pe asfalt iar el va merge pe asfalt. Dar nu si pe nisip. Invata-l pe robot sa isi imagineze ca merge si in curand va pasi oriunde. Asta au facut cercetatorii de la University of California, Berkeley, cu un robot programat sa simuleze activitatea din creierul unui copil care invata sa mearga. Mai exact, robotul isi imagineaza, adica face mai multe simulari ale miscarilor posibile, pentru a alege apoi variantele cu sanse maxime de succes.
Exercitiul de imaginatie are loc intr-o retea neuronala, in timp ce alta retea se ocupa de mersul propriu zis, aplicand una din solutiile simulate si raspunzand la miscarile corpului in functie de situatia din teren. Cercetatorii au reusit sa il faca pe robot sa invete singur cum sa stea in picioare, sa intinda mana dupa un obiect si sa stea drept cand pamantul de sub el incepe sa se miste. 🙂 Viitorul devine foarte interesant, intr-un mod care da de gandit.
Dar pana sa vedem implinite premonitiile de tip Terminator, inteligenta artificiala atrage finantari uriase pentru intentii bune. Toyota investeste un miliard de dolari pentru a infiinta o companie de cercetare in domeniul AI, chiar in Silicon Valley.
Ransomware in cifre incredibile. Pentru cei care nu au aflat, ransomware este o modalitate de extorcare prin care un virus acapareaza un device si datele din el si le face imposibil de accesat pana cand proprietarul plateste o suma de bani celor care au creat softul/virusul respectiv. Cercetatori de la Cisco Systems au anuntat ca au contribuit la anihilarea unei masive operatiuni de ransomware derulata de un grup de cyber-infractori care au folosit exploit-ul Angler. Iata si cifrele dezvaluite cu aceasta ocazie:
-pana la 90.000 de victime au fost tintite zilnic
-exploit-ul genera 60 milioane USD anual
-o recompensa de 300 USD era fost platita de aproximativ 3% din victime
-serverele folosite pentru acest exploit aveau o durata de folosire medie de o zi
Nicio vorba deocamdata despre autorii si beneficiarii exploit-ului.
Deschidere marca Satya Nadela: Intr-o miscare ce acum cativa ani ar fi oripilat executivii IT din Redmond, Microsoft a anuntat un parteneriat cu Red Hat Inc. Cele doua companii au batut palma pentru a permite implementarea de solutii Red Hat pe Microsoft Azure. Conform intelegerii, Microsoft ofera Red Hat Enterprise Linux ca optiune preferata pentru utilizarile Linux enterprise pe Microsoft Azure.
Si tot de la Microsoft: prezentarile PPT devin acum si sociale. Microsoft a lansat Social Share, un plugin gratuit pentru PorwerPoint care permite distribuirea acelor geniale slide-uri pe Facebook si Twitter, sub forma de video sau albume foto. Social Share vine de la Microsoft Garage, un program prin care compania lanseaza proiecte experimentale precum Arrow – un launcher Android.
Cum sunt folosite laptopurile la bordul Statiei Spatiale Internationale? De fapt, prima intrebare ar fi “de ce este controlata statia din laptopuri si nu de la panouri de bord?” Pentru ca niste interfete fizice instalate in structura statiei ar fi fost greu de reparat sau shimbat. Cu mici exceptii deci, aproape toate comenzile se trimit printr-o interfata de tip… laptop.
Interfata Grupului de Control al Miscarii. Foto via Gizmodo
Sunt aproximativ 80 de laptopuri Lenovo T61P si A31p. Sunt distribuite in fiecare sectiune a statiei (americana, ruseasca, japoneza, europeana) si au interfete grafice diferite pentru fiecare sectiune. O parte din ele ruleaza Linux si asigura interactiunea directa cu diversele componente ale statiei spatiale. Celelalte laptopuri ruleaza Windows si sunt folosite pentru activitati de suport – citire a procedurilor, inventare, notite, e-mail, video-conferinte, Twitter, Facebook. Atunci cand nu plutesc melancolice in timp ce astronautul Chris Hadfield canta Space Oddity.