Daca si tie iti place cafeaua fara zahar impreuna cu o gluma fara ocolisuri (se poate citi: incorecta politic) si tehnologia proaspata ca painea calda, atunci e clar ca ai ajuns pe pagina potrivita. Acesta este primul articol (era noastra) din seria KodingTech Select. Stiri din tehnologie selectate pentru tine. Sau un soi de cronica tehnologica.
Nu stim sa incepem altfel saptamana decat intr-un stil tech (ne place sa credem ca autentic). Oricat ar articula presa de mult subiectul virusi (non tehnologici), noua tot la cybersecurity ne fuge gandul. (Poate si pentru ca saptamana asta avem un eveniment dedicat: Security Awareness for the masses: SMB?). Da, vom discuta si despre CoronaVirus, dar tot dinspre tehnologie. Mai ales ca am auzit niste zvonuri despre Bill Gates. Fara legatura cu pozitia sa de la Microsoft.
Altfel spus, ne place sa vorbim despre tehnologie mai mult decat despre orice alt subiect (da, chiar mai mult decat despre politica si fotbal, ai ghicit! 🙂 ). Asa ca, ne luam ca sursa de inspiratie pentru “small talk”-urile de luni, marti, …. tot site-urile de tehnologie. Credeati ca doar luni ne distram la tigara, pe balcon? In mod evident, nu. O facem zilnic. Insa, ne-am decis ca luni sa utilizam conceptul “sharing is caring”. Si impartim cu voi noutatile care ne-au atras atentia. La tigara sau nu. Sa vedem:
- arstechnica.com se intreaba De ce continua domeniul medical sa stea atat de prost la capitolul cybersecurity? Un subiect pe care l-am vazut abordat pe mai multe site-uri si care este, intr-adevar, foarte ofertant pentru aceasta dezbatere. Articolul de pe arstechnica.com te cucereste instant cu o premisa-scenariu interesanta: “Imaginati-va un medic care in timpul procesului de triaj trebuie sa faca o prioritizare intre doi pacienti: unul care in urma rezultatelor electrocardiogramei se demonstreaza ca are nevoie de o interventie de cateterizare cardiaca, altul care a suferit un accident vascular cerebral si are nevoie de o tomografie. Toate sistemele sunt inactive din cauza unui atac de tip ransomware, astfel ca medicul nu poate accesa fisele de sanatate ale pacientilor sau folosi oricare dintre tehnologiile pe care medicina moderna se bazeaza. Ce ar trebui sa faca?” Pentru ca nici noua nu ne plac spoilerele, te lasam pe tine sa descoperi cum trateaza mai departe subiectul.
- Ai uitat cumva pentru o secunda de coronavirus si astepti cu nerabdare noutati despre MWC, cel mai mare eveniment de mobile din intreaga lume? Atunci vestile pentru tine nu sunt tocmai bune. Desi GSMA a anuntat ca totul este sub control si ca are o strategie bine pusa la punct pentru a evita “strangerile de mana” [aka transmiterea virusului] pe parcursul evenimentului, o serie de brand-uri sonore din piata de mobile si-au anuntat, rand pe rand, iesirea din scena evenimentului. Daca esti curios sa afli despre cine este vorba, pe engadget.com gasesti exact informatia care iti mai lipsea.
- Cine a zis ca programarea si literatura nu au nimic in comun, nici ca s-a putut insela mai tare. Vikram Chandra, autorul romanului Sacred Games, a creat Granthika – o aplicatie care (cel putin la o prima vedere) pare sa anunte o schimbare majora in lumea scriitorilor de fictiune. “Folosind Granthika, spune Chandra, scriitorii se pot dispensa de munca repetitiva care le distrage atentia de la esenta misiunii lor creative – povestea!”
Ai si tu subiecte cu si despre tehnologie? Lasa-ne in comentarii cateva indicii si pareri care sa ne duca mai aproape de noi surse de inspiratie.
A, si sa nu uitam: un sfat tehnologic. L-am primit si noi azi, pe Microsoft Teams (aplicatie din suita Microsoft Office 365) Pe un canal intern. Nu mai spargeti pungile cu bule. Aerul tot din China vine:) Sa nu uitam: in ce tara credeti ca sunt fabricate mastile de protectie pentru fata?