Ai nevoie de o tehnologie de business care sa permita dezvoltarea performanta si in siguranta a unor aplicatii informatice specifice nevoilor tale? Foloseste Microsoft Azure, o platforma complexa de Public Cloud ce te poate ajuta sa-ti duci afacerea la urmatorul nivel.
Acest sistem de operare integrat de cloud computing faciliteaza gestionarea aplicatiilor web scalabile pe internet si ofera libertatea de a construi si implementa orice si oriunde, folosind instrumentele, aplicatiile si cadrele dorite. Elasticitatea, scalabilitatea, si economia costurilor reprezinta cateva dintre avantajele majore pe care le ofera Azure, insa descopera mai departe cum poti fi extrem de productiv daca alegi sa utilizezi aceasta infrastructura inteligenta.
Ce inseamna Microsoft Azure?
Azure este o platforma profesionala de servicii in cloud, oferita de Microsoft, care iti prmite sa construiesti rapid, sa implementezi si sa administrezi in siguranta aplicatii scalabile. Proiectul a fost anuntat in luna octombrie a anului 2008 si dezvoltat sub numele de cod “Red Dog Project”. Oficial, Microsoft a lansat sistemul la data de 1 februarie 2010, sub numele de Windows Azure, dupa care, pe 25 martie 2014 i-a schimbat denumirea in Microsoft Azure.
Datorita functionalitatilor sale avansate, Azure poate porni masini virtuale, baze de date SQL sau poate crea copii de rezerva pentru resursele existente si multe altele fara a se pune problema defectiunilor ori invechirea echipamentelor si programelor informatice. Aceasta platforma de Public Cloud permite aproape orice fel de abordare tehnologica, fie ca este vorba de solutii IaaS, PaaS sau chiar SaaS, servere Windows sau Linux ori alta aplicatie tehnologica. La fel ca si in cazul altor tehnologii de cloud computing, Microsoft Azure are rolul de a simplifica managementul IT si minimiza cheltuielile in derulare si upfront-urile.
Cum functioneaza Microsoft Azure?
Instrumentele, template-urile preconstruite si serviciile gestionate de Azure ajuta la constructia si administrarea rapida a aplicatiilor enterprise, mobile, web si IoT (Internet of Things). Sistemul a fost conceput pentru a crea, distribui si upgrada aplicatii web fara ca utilizatorii sa mai fie nevoiti sa apeleze sau sa mentina resurse foarte scumpe. Hosting-ul si gestionarea mediului se realizeaza si se mentine la centrele Microsoft Data. Fiind un serviciu de cloud computing, Azure functioneaza similar cu serviciile Amazon Web Services (AWS) si Google Cloud Platform.
In mod traditional, companiile si organizatiile de orice fel ar gazdui propria infrastructura utilizand propriul server web pe propriul hardware. Acestea ar trebui sa aiba personal care sa se ocupe de gestionarea tehnologiei, o conexiune solida la internet sau mai mult hardware de server pentru mai multa putere, iar toate acestea genereaza cheltuieli semnificative. Cloud computing presupune ca organizatiile sa plateasca doar accesul la o cantitate insemnata de resurse de calcul furnizate de Microsoft, decat sa foloseasca propriul echipament.
Tehnologia Azure ofera un director cu sute de servicii diferite pe care le poti utiliza, inclusiv baze de date, copii de rezerva, servere de email, masini virtuale complete, stocare de fisiere, directoare de utilizatori, servicii pentru aplicatii mobile si web. Microsoft Azure ofera o modalitate de a utiliza resurse de calcul la distanta si este un serviciu adecvat pentru companii, organizatii si chiar persoane fizice.
Ce beneficii ofera Microsoft Azure
Microsoft Azure isi pune resursele la dispozitia companiilor si organizatiilor prin intermediul internetului. Acesta sustine orice sistem de operare si o gama larga de limbaje de programare, ofera acces la servicii integrate astfel incat utilizatorii sa poata gestiona infrastructura mult mai rapid prin executia unui numar ridicat de sarcini si prin economii financiare importante.
Tehnologia ofera o flexibilitate deplina in alegerea resurselor, dar si posibilitatea de a scala din doar cateva click-uri caracteristicile si volumele acestor resurse, in functie de dinamica nevoilor fiecarui utilizator in parte. KodingTech, companie care foloseste tehnologii de ultima generatie pentru a oferi servicii IT personalizate si integrate, a identificat urmatoarele beneficii specifice Microsoft Azure:
Customer support la nivel local
Azure ofera suport tehnic pentru clienti din toate regiunile globului. In Romania, centrul de suport tehnic beneficiaza de un numar ridicat de specialisti, cei mai multi de nationalitate romana, si acopera nivelul de suport 3 pentru majoritatea produselor cloud Microsoft. Acesta este un beneficiu major, pe care KodingTech il foloseste ori de cate ori este nevoie. De asemenea, vorbim si de suport sales/presales cu prezenta locala – canal direct de suport din partea filialelor Microsoft din Romania si Irlanda pentru solutii optimizate bazate pe Microsoft Azure atat din perspectiva tehnica, cat si din cea a costurilor.
Flexibilitate
Sistemul de autentificare si organizare a securitatii serviciilor Microsoft Azure este deosebit de flexibil si permite cea mai usoara abordare de tip Hybrid-Cloud. Acesta poate fi utilizat fie pentru a te lega la resursele locale clasice (Windows Server), fie daca folosesti solutii hibride by design precum KodingTech K2S sau te legi la o solutie Private Cloud bazata pe VMware ori Hyper-V.
Posibilitatea rularii unei solutii locale
La nivel local, companiile si organizatiile au posibilitatea de a rula Microsoft Azure Stack pe serverele lor. KodingTech este primul partener Microsoft care a implementat o solutie Microsoft Azure Stack in Romania.
Functionare neintrerupta
Fata de alti furnizori, Microsoft Azure a fost conceput sa permita accesul la toate serviciile, masinile virtuale si aplicatiile din sistem, fara teama intreruperii. Azure este lider in domeniul performantelor si poate oferi un acord de nivel de serviciu sau SLA de 99,95%, ceea ce inseamna o monitorizare continua a starii serviciilor, asistenta tehnica non-stop si aproximativ 4,38 ore de oprire anual, lucru pe care majoritatea firmelor nu-l pot realiza. Microsoft Azure combina serviciul IaaS, infrastructura ca serviciu, cu PaaS, platforma ca serviciu.
Securitatea datelor
Intrucat urmeaza modelul standard de securitate de Detectare, Evaluare, Diagnosticare, Stabilizare si Inchidere, Microsoft Azure ofera siguranta ridicata in ceea ce priveste protectia datelor. Azure ofera un nivel de protectie multiplu pentru platforma si utilizatorul final prin servicii simple si usor de folosit.
Rentabilitate
Platforma Microsoft Azure contribuie la reducerea cheltuielilor si este foarte atractiva pentru multe organizatii. Mediul cloud permite organizatiilor sa lanseze aplicatii pentru clienti, dar si aplicatii interne in cloud, lucru ce conduce la economii cu infrastructura IT si sarcini reduse de hardware. Astfel, sunt evitate investitiile mari in achizitionarea de software sau hardware nou, iar costurile de IT pot fi alocate altor cheltuieli operationale.
Care sunt cele mai utilizate servicii Microsoft Azure?
Dupa cum am mai mentionat deja, Azure este o tehnologie de business profesionala care ofera utilizatorilor acces online complet la o multime de servicii, aplicatii si baze de date.
Obiectivul sistemului este acela de a permite companiilor sa-si schimbe si sa-si adapteze constant propria infrastructura IT si sa simplifice managementul IT. Iata ce servicii Microsoft Azure se folosesc cel mai des:
Azure DevOPs
Este o solutie ce permite cresterea velocitatii livrarii proiectelor software si alegerea uzuala a echipei KodingTech. Azure DevOPs este un serviciu pe care KodingTech il foloseste pentru project management, pe care echipa l-a configurat by design pentru metodologia Scrum, ca o solutie de versionare de tip Git prin Azure Repos, in scopul automatizarii deployment-urilor prin Azure Pipelines, pentru urmarirea velocitatii, a bug-urilor sau a documentatiei pentru fiecare proiect.
Azure Virtual Machines
Acest serviciu este utilizat pentru a rula masini virtuale in cloud. Reprezinta alegerea de facto in rularea aplicatiilor mobile, celor de tip e-commerce sau de tip “demanding”. La fel ca multe alte companii, KodingTech prefera masini virtuale Linux, insa pentru aceleasi proiecte se pot utiliza si arhitecturi sau “resource groups” masini Linux si Windows. Este singurul provider mare de solutii Public Cloud ce permite ridicarea de masini cu licentiere de tip “bring your own licence”. Daca ai deja o solutie de licentiere Microsoft valida, nu trebuie sa mai platesti inca o data pentru licenta masinilor din cloud.
Azure Backup
Microsoft Azure ofera servicii de backup atat pentru resursele locale cat si pentru cele din cloud. Serviciul este usor de configurat, beneficiaza de preturi avantajoase si spatiu de depozitare aproape infinit si extrem de ieftin.
Azure Managed Databases
Acest serviciu ofera implementare rapida, scalare aproape nelimitata, performanta uriasa, plata doar a ceea ce folosesti, administrare de catre Microsoft, licentiere inclusa si protectie prin criptare cu chei care stau doar la utilizator sau orchestrate prin Azure Key Vault. Bazele de date cel mai des folosite de catre KodingTech sunt Cosmos DB, SQL Server, MySql si PostgreSQL.
Azure Active Directory
In cadrul acestuia identificăm trei servicii utile in administrarea proceselor de identity si security:
- Azure AD – folosit pentru autentificarea web moderna, in special pentru toate solutiile business Microsoft (inclusiv Microsoft 365, Microsoft Azure sau Microsoft Dynamics 365);
- Azure AD Domain Services – solutia clasica de autentificare Active Directory care functioneaza ca serviciu administrat de catre Microsoft. Aceeasi solutie poate fi administrata si de catre utilizator sau KodingTech prin sincronizarea serviciului Active Directory local cu un server de acelasi tip si o solutie VPN care extinde rezilienta serviciului in cloud-ul Microsoft;
- Azure AD External Identities – serviciu de tip SSO care permite managementul identitatii si autentificarii pentru majoritatea aplicatiilor folosite, deoarece este usor de integrat in toate sistemele moderne. In prezent, exista deja conectori pentru mai bine de 4.000 de aplicatii.
Azure Web Apps, Azure Logic Apps si Azure API Management
Toate aceste servicii sunt solutii facile pentru rularea rapida a aplicatiilor in cloud. Sunt de mare ajutor fie ca iti doresti o solutie clasica, o aplicatie bazata pe microservicii sau una de tip serverless.
Azure Storage
Acest serviciu face referire la solutii de stocare de tip fisiere sau obiecte. Stocarea poate fi realizata doar in cloud, poate fi stocare hibrida, stocare pentru aplicatii sau stocare pentru solutii de backup.
Preturile sunt excelente, scalarea infinita, Azure Storage fiind util si pentru servicii de distributie precum Media Services ori CDN.
Azure Cognitive Services
Solutii complete pentru inteligenta artificiala si machine learning. Aproape orice isi doreste utilizatorul poate fi livrat din Microsoft Azure: Bot Services, Computer Vision, Anomaly Detector, Cognitive Search, ML, Face Detection, Form Recognizer, Speech to Text, Text Analytics, etc. The “best” is yet to come.
Azure IoT Solutions
Microsoft Azure se diferentiaza ca un provider cu foarte multe aplicatii si solutii pentru scenarii de tip IoT – Internet of Things. Solutiile principale: Azure IoT Central, Azure IoT Hub, Azure IoT Edge, Azure Stream Analytics, Azure Defender for IoT și Windows 10 IoT Core Services.
Microsoft Azure este des folosit de organizatii pentru backup de date si recuperari in urma unor dezastre aparute in cadrul resurselor, insa ofera o multitudine de servicii si optiuni. Prin intermediul acestuia poate fi accesat un set de servicii cloud profesionale orientate catre diferite scenarii tehnologice, fiind o solutie excelenta de care are nevoie fiecare companie sau organizatie.