Ubiquiti AmpliFi vs. betonul armat

Share This Post

Review de locatar la bloc in vremea pandemiei

M-am mutat recent intr-un apartament cu multe betoane. Dupa ce l-am renovat si l-am conectat la net, am constatat destul de repede ca un router Wi Fi, chiar si unul bunicel, nu face fata.

Apartamentul este dispus in lungime si este traversat de trei pereti de rezistenta. Si, mai important, vorbim despre o situatie de utilizare relativ noua: trei oameni care intra in conferinte video adeseori simultan. Dupa o saptamana de incercari am constatat ca armatura metalica + Teams  + Zoom a fost prea mult pentru reteaua mea wireless.

Am un abonament Digi Fiberlink 1000 pe fibra optica. Prin router-ul standard de la Digi, viteza reala masurata pe Wi-Fi a fost de aproximativ 40Mbps down/20 Mbps up. Nu e rau, dar dincolo de pereti netul era instabil. Am incercat apoi si cu un router D-Link, care a ajuns pe la 60Mbps down pe Wi-Fi. Viteza mai mare, acoperire mai buna dar, din nou, fluctuatii mari. Pe scurt, aveam net ca la metrou acum 15 ani, adica doar in statiile principale. Le-am numit Piata Debaralei, Drumul Frigiderului si Calea Baii. Asa ca pe moment a trebuit sa improvizam. Copilul si sotia au ramas pe Wi-Fi iar eu m-am descurcat cum m-a lasat 4G-ul.

Dupa cautari online si intrebari pe la prieteni, rezolvarea a venit de la Koding. Propunerea lor: Ubiquiti AmpliFi, un router care vine la pachet cu doua AP-uri ce pot fi puse in prize prin casa.

Pana acum un router insemna pentru mine o cutie cu leduri sau un fel de robo-paianjen cu antene prea mari. Il instalam intr-un colt cand zugraveam si uitam de el zece ani. Ubiquiti AmpliFi este o schimbare de paradigma. Router-ul pare a fi copilul din flori al unei tablete si al unui espressor italian. Si nu o spun intamplator. Aparatul pare a fi o combinatie intre tehnologia usor accesibila si design-ul atent lucrat. Plus ca, asa am auzit, copiii din flori tind sa fie inteligenti. Hai sa vedem daca este asa.

Pe pagina produsului, Ubiquiti ma indeamna „sa arat router-ul cu mandrie, pentru ca nu mai este ceva ce trebuie ascuns”. Nu mi-am dorit niciodata sa etalez un router pe comoda din sufragerie, dar nici nu am fost vreodata incantat de router-ele clasice agatate pe hol. Ubiquiti AmpliFi arata bine, iar daca ma scapa de un „eyesore”, sa fie primit. Dar tot pe hol va sta.

Un avantaj mult mai important pentru mine este insa interfata de utilizare. Display-ul tactil de pe router are mai multe ecrane care arata volumul total de date, traficul instantaneu, numarul de clienți, IP-ul, situatia porturilor ethernet si altele. Punctul forte este insa aplicatia de telefon, care permite configurarea detaliata a retelei. Ce mi-a atras atenția:

  • fiecare din cele doua AP-uri poate fi configurat separat, la fel si router-ul, direct din aplicatie;
  • in functie de situatie, fiecare AP poate fi configurat sa se sincronizeze cu router-ul fie pe 2.5Gh – pentru distante mai mari, fie pe 5Ghz, pentru performanta mai mare;
  • la fiecare noua configurare, router-ul sau AP-ul confirma salvarea setarii cu un semnal sonor;
  • led-urile si semnalele sonore ale AP-urilor pot fi oprite din configurare;
  • aplicatia ofera grafice in timp real despre calitatea conexiunii dintre AP-uri si router;
  • accesul la internet poate fi controlat pentru fiecare device conectat;
  • aplicatia ofera detalii in timp real despre fiecare client din retea, inclusiv IP, MAC, trafic de date;
  • fiecare conexiune la Wi-Fi poate fi optimizata pentru utilizare normala, de gaming sau multimedia;
  • aplicatia permite setarea unui VPN personal, in reteaua de acasa, care poate fi accesat din exterior prin aplicatia asociata Teleport App.

O diferenta importanta fata de solutia clasica a amplificatoarelor de semnal este ca reteaua mesh creata de AmpliFi are un singur SSID in toata casa. Toti clientii se conecteaza la o singura retea. Oriunde s-ar deplasa apoi prin locuinta, sunt preluati de router sau de AP-urile din zonele respective. De asemenea, fiecare AP din reteaua mesh poate functiona ca un releu pentru alt AP, aflat mai departe, spre deosebire de majoritatea amplificatoarelor, care au nevoie de conexiune directa cu router-ul.

Si ajungem la problema initiala, viteza stabila.

Dupa ce am mutat AP-urile prin cateva locuri din casa, cred ca am gasit un layout castigator. Cu Ubiquiti AmpliFi am obținut peste 80 Mbps download in camera cea mai problematica. AP-ul respectiv este cam la trei metri de router, dupa doi pereti din beton armat. Chiar si aaa, videoconferintele, streaming-ul, Netflix, YouTube la 4K, download-ul pe Xbox merg fara intreruperi, de cateva zile. In momentul de fata, pot spune ca am o conexiune care permite intregii familii sa lucreze sau sa invete de acasa.

Mai multe detalii despre mesh vs. extender.

 Descrierea sistemului multi-stream folosit de AmpliFi.

More To Explore