Dacă eşti lângă oamenii potriviți, IT-ul poate fi prietenos. :-)”
Asta ne-a spus Dana Ivanov, după vizita neașteptată pe care ne-a facut-o împreună cu Alina și Măriuca, două eleve de liceu în căutare de inspirație vocațională. Spunem neașteptată, fiindcă printr-un concurs de împrejurări, nu știam că urmau să vină, dar și pentru că, în pofida acestui fapt, întâlnirea a fost neașteptat de inspirațională nu doar pentru ele, ci și pentru noi.
Au bătut la ușa mansardei noastre, marți cu câteva minute înainte de ora 16.00, exact când așteptam un partener de business pentru o întâlnire planificată de mult. Ne-a luat câteva minute să înțelegem motivul prezenței lor la noi, și imediat ne aflam în jurul mesei unde ne întâlnim de obicei cu echipa extinsă, fără să știm cum urma să ne împărțim între musafiri și întâlnirea programată. Însă așa cum se întâmplă uneori în filmele de Oscar, circumstanțele s-au potrivit perfect: partenerul nostru, căruia nu-i stă in fire un astfel de comportament, a uitat de meeting, așa că ne-am lăsat conduși de pasiunea pentru tehnologie, de întrebări și răspunsuri care generau alte întrebări, preț de câteva ore. Fără să ne fie foarte clar de ce, la final, eram cu toții cu zâmbetul pe buze și nu ne mai venea să plecăm.
Pentru că ne-am promis că vom mai avea astfel de întâlniri cu elevii de liceu, extragem retrospectiv din toată întâmplarea, câteva principii și lecții de ținut minte:
- When there’s a will, there’s a way. M-am bucurat să-mi văd colegii, găsind soluții ingenioase de a-și face task-urile (foarte tehnice) în timp ce participau la discuție, pentru că își doreau să fie și acolo.
- În situații neprevăzute, pornește de la starea de fapt. Nefiind pregătiți cu un discurs sau o prezentare în acest scop, am început să vorbim despre Calendarul din suita Office 365, ca fiind instrumentul care ar fi putut evita neînțelegerea legată de planificare acestei întâlniri. La final, am lansat provocarea ca vizita viitoare, să fie programată printr-un singur click pe linkul care dă acces la calendarul unuia dintre noi. E o funcționalitate integrată de Hubspot, o companie din a cărei cultură organizațională ne-am inspirat noi la Koding.
- Principiul conform căruia învățăm cel mai bine prin joc sau joacă se aplică și în tehnologie. Pentru a avea o dovadă obiectivă a felului în care s-au simțit cele două eleve la întâlnirea cu noi, ne-am jucat cu Microsoft Cognitive Services, o aplicație care dezvăluie emoțiile simțite de o persoană pe baza analizei faciale. Asta pare că a avut cel mai mare success în încercarea noastră de a le împrieteni pe cele două fete cu tehnologia. Dacă sunteți curioși s-o testați și voi, aveți acces la ea aici.
Iar dincolo de discuția legată de IT și orientarea în carieră, laitmotivul întâlnirii a fost faptul că oamenii sunt buni. Aici nu vorbesc doar despre Dana (care dincolo de job, face voluntariat pentru ca proiectul Ajungem Mari să dea aripi cât mai multor copii instituționalizați), sau despre colegii mei (pe care e greu să-i prinzi liberi în mod normal, dar care s-au mobilizat exemplar într-o astfel de situație), ci despre bunătatea care zace în fiecare dintre noi, activă sau latentă, dar care e acolo și care așteaptă să fie găsită și cultivată.
Tu ce faptă bună ai făcut azi?